30. okt. 2009

Vlak in tibetansko mesto Xiahe - Train and Tibetian town of Xiahe

(Javljanje za oddajo „Gori doli naokoli“ za Radio Slovenija 1 -
Published in the entertainment program „Gori doli naokoli“ on Radio Slovenia 1)


Translate
Ni kaj dodat!

Včasih je zelo težko najti prosto mesto na vlaku če želiš potovati iz Pekinga v mesto Lanzhou na zahodu Kitajske. Zato je potrebno rezervirati karto že kakšen teden v naprej še posebej če si želiš imeti prostor v spalniku.

Ker sva si želela potovati takoj naslednji dan potem ko sva se vrnila iz Mongolije je bila najina želja po spalniku neuresničljiva.Tako sva se morala zadovoljiti z najcenejšo možnostjo, tako imenovanimi trdimi sedeži. Nič posebnega, če nebi bilo pred nama 20 urno potovanje preko noči. Bila sva povsem enakovredna Kitajcem, ki ponavadi tovorijo pol svojega imetja medtem ko potujejo, saj so najini veliki nahrbtniki bili tako težki, da so nama jih morali pomagati vzdigniti na polico. Da bi bila bolj mirne vesti sva nahrbtnike pričvrstila z trakovi, saj mi je nekaj dni nazaj padel nahrbtnik iz police, a na srečo ni nikogar poškodoval. Saša si je vedno želela poizkusiti potovati na ta način in sedaj se ji je ta želja uresničila. Ker je bilo za nama že dva dni neprestane vožnje sva v trenutku zaspala. Vsako uro sva spremenila pozicijo glave in nog. Potem sva si zamenjala sedeže. Nakar sva naslonila glave na mizo in nadaljevala spanje. Ljudje v vagonu so bili zelo živahni, poleg tega so neprestano po vagonu gor in dol hodili prodajalci, ki so na svojih vozičkih ponujali, kar se ponudit da. Še največ uspeha so imeli potem, ko se je zmračilo in so postregli z nudli. To so dolgi kitajski rezanci. Skoraj, da ni bilo sedeža v vagonu, kjer jih nebi kupili. Še osem ur je ostalo do končne postaje, medtem ko se je vlak počasi vil vzporedno z Rumeno reko. Midva pa sva nadaljevala najin spalni maraton. Ponoči se je pošteno shladilo in s tem ko so zaprli okna je izginil tudi hrup vlaka in mnogo ljudi je nekje vmes zapustilo vlak, ki je sedaj postal bolj prazen.

Priprave pred tekmo, na poti v Kazahstan. Z Ljubeznijo!

Začelo se je daniti, ko sva prispela v Lanzhou. Nekaj dni oddiha v tibetanskem mestu Xiahe nama je zelo prav prišlo, saj so bila prosta mesta za najino naslednjo destinacijo Urumqi šele čez nekaj dni. Xiahe je mesto, ki je bilo zaradi uporov menihov izpred nekaj let zaprto za javnost do letošnjega leta. Tam se nahaja največji tibetanski budistični samostan izven Tibeta. Nekoč je v tem samostanu bivalo 4000 menihov, ki jih je kitajska vlada znižala na 1200 in to zelo strogo nadzoruje. Nekako je čutit, kako počasi Kitajci zasedajo mesto in s tem ko odpirajo nove trgovine ter restavracije počasi, a vztrajno domačini postajajo odvisni od njih. V to mesto dnevno prihajajo novi romarji, ki jih srečaš na krajši 3 kilometrski ali kakšen kilometer daljši romarski poti okoli samostanskega mesta. Nama najbolj opazno je bilo, kako na svoji poti zavrtijo 1174 molilnih mlinčkov, ki so v različnem številu razporejeni okoli mesta. Poleg tega pa molijo pred samostani, ki so čez dan odprti in je v njih mogoče videti kako menihi pripravljajo stvari za naslednji obred. Človek kar ne more verjeti, kako poskočni so ti stari ljudje, ko hodijo in vrtijo molilne mlincke.

Molilni mlin in mozakar, ki skrbi za urejenost

Najini pogledi so pogosto usmerjeni v nebo ali v vrhove hribov, saj ves čas najinega potovanja opazujeva vreme in možnosti vzletišč. Tako sva opazila na vrhovih določenih hribov, kako vsak dan pokopljejo mrtve, ki jih v njihovi tradiciji razsekajo na kose in jih potem pustijo tam, da jih pojedo ujede ptice.

Moram priznat, da nama je sicer zelo kratek obisk tega visokogorskega mesteca za trenutek odpočil najine trudne glave.

Tadej


Na voljo je tudi posnetek članka. Najine zgodbe so objavljene v oddaji „Gori doli naokoli“ na Radio Slovenija 1 vsako soboto ob 10.30.

English:
Only in Slovenian. Our stories are published in „Gori doli naokoli“ entertainment program on Radio Slovenia 1, every Saturday at 10.30 (GTM +1). You can listen them (only in Slovenian).


Ni komentarjev:

Objavite komentar