16. okt. 2009

Mongolija 1.del - Mongolia part 1

(Javljanje za oddajo „Gori doli naokoli“ za Radio Slovenija 1 / Published in the entertainment program „Gori doli naokoli“ on Radio Slovenia 1)

Translate

Potovanje v času nacionalnih praznikov je lahko naporno, zanimivo in predvsem pa natrpano.

Midva sva bila deležna taksne izkušnje v Mongoliji. V deželi, kjer so konji bolj pogosto prevozno sredstvo kot avtomobili in je živali mnogo več kot ljudi. Čeprav ima zelo malo prebivalcev, pa so jurte razmetane po vsej deželi in včasih kar ne moreš verjeti, kako je mogoče, da ljudje živijo v določenih predelih, kjer ni ničesar!?

Ti dve punci zivita v puscavi Gobi - starejsa je udelezenka vecih drzavnih tekmovanj v znanju matematike, mala pa sigurno prejme kaksno priznanje za svojo navihanost


Ampak ravno tisto nič je tako bogato! Mir in samota, ter svež zrak in zelena barva, ki pravijo da pomirja, ter veter, ki odnaša vse skrbi daleč stran. Tudi ljudje, ki umrejo raznesejo ptice ujede daleč naokrog, saj po budistični navadi nekateri ponesejo trupla na vrh hriba, ter jih prepustijo ujedam. Tako imaš občutek, da je vse v harmoniji.

Susenje sira sredi puscave Gobi

Jakovo, ovčje, kozje in konjsko mleko, je moč najti na vsakem koraku. Iz njega najraje napravijo mongolski čaj, ki vsebuje zelo malo tibetanskega čaja in veliko mleka. Poleg tega je mlečnih produktov po različnih delih Mongolije različno. Skuta, maslo, jogurt, sir, smetana so produkti, ki so me spominjali na rodno tolminsko. Postopki so isti in okus prav tako, zato mi gredo kar lasje po koncu ko pomislim, kako se vmešavajo moderna načela HASAPA v ta naravna okolja nase prelepe smaragdne dežele. Tu je vse brez tega. Meso je sveže in ko zakoljejo ovco, skuhajo vse kar je v njej užitnega. V enem loncu se znajde črevesje, ledvica, srce, jetra in se kaj. Včasih sem se moral upreti mesu in sem raje užival v mlečnih izdelkih.

Kamele, ki se pasejo v divjini

Ker so to stepe tam ne raste veliko dreves ali grmičevja in povrh vsega je še zelo mraz, zato uporabljajo kot kurilno sredstvo iztrebke jakov in konj, ki jih sproti nabirajo, kot bi pobirali polena. Jurta je dom za večino mongolskih družin in predstavlja kuhinjo, dnevno sobo in spalnico. V njej skoraj nikoli ne manjka televizor, pa naj bo to še tako oddaljena nomadska družina. Seveda tam elektro podjetje ne vleče na stotine kilometrov daleč kable za nomade, ki se potem čez nekaj mescev odselijo na drugo lokacijo temveč vsi uporabljajo solarne celice ali vetrnice, ki polnijo avtomobilske akumulatorje. Čeprav so tako ekološki pa zaradi tega niso vpisani v stranko zelenih oz ne prejemajo nikakršne podpore od države.

Televizija v vsak dom

Vsakega gosta sprejmejo z veseljem in mu ponudijo, kar pač družina premore. Živijo zelo v skladu z naravo. Poleti proizvajajo mlečne izdelke in izdelke iz mesa, ter kurivo, ki jih uporabljajo cez celo zimo. Zime niso kratke ampak predstavljajo večji del leta. Včasih sem imel občutek, da Mongolci boljše jahajo, kot hodijo. Kar pa me ne čudi, saj se konji lahko prosto sprehajajo in pasejo in tako je vzdrževanje dosti bolj poceni od avtomobila. No tudi vrste konj so v različnih predelih dežele različni in tudi pase ni povsod na pretek.

Sredi nicesar... v ozadju nevihta, ki nas je na sreco obsla

Čeprav bi pričakovali, da se ti ljudje selijo pa se vedno gibljejo v krogu 60 do 100kilometrov. Ponavadi živijo na področjih, kjer so pred njimi živeli njihovi predniki in ta predel zelo dobro poznajo, vendar ta zemlja ni njihova last ampak je last države. Nikjer ni ograd, a vsi vedo, kje potekajo meje njihovih ozemelj.

O tem kaj pomeni njihov ponos in kaj so njihovi nacionalni športi, pa v prihodnje.

Tadej


Za več informacij o potepanju po Mongoliji in možnosti organiziranja tur v gore si oglej Mongolia Expedition.

Najine zgodbe so objavljene v oddaji „Gori doli naokoli“ na Radio Slovenija 1 vsako soboto ob 10.30.


English:
For more information about traveling, hiking and climbing mountains in the west Mongolia check at Mongolia Expedition.

Our stories are published in „Gori doli naokoli“ entertainment program on Radio Slovenia 1,

Every Saturday at10.30 a.m. (GTM +1). Only in Slovenian.


Ni komentarjev:

Objavite komentar