22. okt. 2009

Mongolija 2.del - Mongolia part 2

(Javljanje za oddajo „Gori doli naokoli“ za Radio Slovenija 1 / Published in the entertainment program „Gori doli naokoli“ on Radio Slovenia 1)

Translate

V prejšnji oddaji sva vam obljubila, da vam bova povedala nekaj več o Mongolskih nacionalnih športih.

Paragliding je pa najin 'nacionalni' sport

Čeprav imajo motorji formule 1 več kot petsto konjev, pa je zagotovo najpomembnejša dirka za Mongolce dirka konj na festivalu Nadam. Nadam je namreč največji nacionalni praznik, kjer se možje pomerijo v treh kategorija. Lokostrelstvo, dirka konj in rokoborbi. Sedaj se po nekaterih krajih uveljavlja tudi zbijanje kovanca s pomočjo kosti. Festival se odvija v različnih predelih države v različnih časovnih obdobjih. Odvija se v glavnih mestih provinc a največji za celo državo je v glavnem mestu Ulaambatarju. Istočasno, pa se v vsakem kraju odvija lokalni festival. Lokostrelci uporabljajo mongolske loke ter s pomočjo puščic, ki imajo konice odebeljene, poskušajo prevrnit čim večje število kock, ki so postavljene v dveh vrstah. V tem tekmovanju nastopajo tudi ženske, ki imajo ločen nastop od moške skupine. Vsak ima ponavadi oblečeno tradicionalno obleko in kapo, ki dajo vedet od kje prihajajo.

Rokoborcev je ogromno. Rokoborba je šport v Mongoliji, ki je atraktiven celo leto, saj se mladeniči spoprimejo sredi ulice, v gostilni na travi. Kjer jih je veliko organizirajo skupino mlajših in odraslih. Vendar pri odraslih ni težke ali lahke kategorije. Tako je včasih prav smešno opazovati, ko kakšen droben in suh dobi pri žrebu svojega nasprotnika, ki bi ga še z viličarjem težko premaknil. Cilj vsega je v tem, da je potrebno nasprotnika spraviti na tla. Na trebuh ali na hrbet. Oblečeni so v kratke hlače in suknjič, ki zgleda tako kot, da jim ga je žena ali mama oprala in se je zaradi previsoke temperature stisnil.

Rokoborci s premajhnimi suknjici;-)

Čeprav sta ta dva kosa opreme videti zelo enostavna, pa je material iz katerega je to sešito zelo trpežen, saj včasih prenese dvig 100 ali 150 kilogramov težkega rokoborca. Pravi rokoborci imajo se posebne usnjene škornje, ki si jih nataknejo in jim pomagajo spodnesti nasprotnika. Pred pričetkom borbe je obvezen rokoborski ples, ki je tudi del obreda zmagovalnega rokoborca na koncu boja. Vse to poteka pod budnimi očmi sodnikov, ki so le korak od njih. Nasprotnik, ki zmaga odveže suknjič nasprotniku in zapleše. Tako se vrstijo boji eden za drugim do finala.

Konjske dirke so nekaj posebnega. To se odvija na planjavah izven mesta. Dirki sta dve na 15 ali 30 kilometrov dolgih trasah. Jokerji, ki jahajo konje so otroci stari od 5 do 12 let. Seveda si vsakdo to želi videti. Prav tako sva si to želela ogledati midva.
V 40 kilometrov oddaljen Bagd Khan Uul sva se odpravila z avtobusom, saj je to najcenejša varianta. Po nekaj kilometrih nas policija odstavi iz prometa brez kakšnega tehtnega razloga. Poiščeva taxi, ki si ga deliva se z dvema domačinkama in Južno Afričanom. Z navadnim osebnim avtomobilom se podamo na vožnjo, ki spominja na reli. Vozimo se po makadamskih cestah in preko rečnih nasipov, kjer obtičijo tudi terenski avtomobili. Ko se poskušamo priklopiti na glavno cesto to nikakor ni mogoče, saj ves promet poteka samo v eno smer.

Posteno se je kadilo za otrocki na iskrih konjih

Kot, da bi vsi bežali pred katastrofo. Nekako se le prebijemo do naslednjega odcepa, kjer se nadaljuje divja vožnja. Vsak hiti na dirko, tako mi prehitevamo terence in mimo nas drvijo mercedesi, katerih vrednost je manjša, kot pomembnost tekme. Potrebno bi bilo iti skozi podvoz pod železniško progo, a se nikakor ne morejo zmeniti kdo ima prednost. Ljudje, konji ali avtomobili. Kaos. Mi pa kar naprej. Ker nas je šest v avtomobilu se podvozje ves čas dotika tal in samo čakamo, kdaj nam bo kaj odletelo. Prispemo na cilj in nam raznese zračnico! Ko stopimo iz avtomobila vidimo, da je naš voznik povsem športno opremljen. Namreč ima obute tenis copate z žeblji, ki se uporabljajo za igranje nogometa na travi. Najraje bi se kar valjal po travi od smeha. To je bil primer kako razbiti avto za 1 dolar po osebi. Vseeno smo ujeli še zadnji konec dirke na 15 kilometrski razdalji.

Tadej

Za več informacij o potepanju po Mongoliji in možnosti organiziranja tur v gore si oglej Mongolia Expedition.

Nasa ekspedicija in igranje s padalom ob visokogorskem jezeru

Najine zgodbe so objavljene v oddaji „Gori doli naokoli“ na Radio Slovenija 1 vsako soboto ob 10.30.



English:
For more information about traveling, hiking and climbing mountains in the west Mongolia check at Mongolia Expedition.

Our stories are published in „Gori doli naokoli“ entertainment program on Radio Slovenia 1,

Every Saturday at10.30 a.m. (GTM +1). Only in Slovenian.

Ni komentarjev:

Objavite komentar