8. dec. 2009

Javljanje za radio Slovenija za oddajo Gori doli naokoli - Kirgizija, 21.11.2009

Translate

Po skoraj dveh tednih letenja Kazahstanu sva v Kirgiziji morala sprejeti nekaj odločitev glede nadaljevanja poti AsieTmin. Ker se nama je potovanje z vlakom, avtobusi, taksiji priljubilo sva se odločila, da se bova v Pakistan spustila preko prelaza Khunjerab. Vreme bo zdržalo, potovanje vzdolž karakhorumske ceste pa je tudi varno. Potrebno bo zaprositi za indijsko, pakistansko in kitajsko vizo. Zaprosila sva tudi za tajikistansko vizo, pa sva zaradi pomanjkanja časa potovanje po Pamirskem pogorju pustila za drugič. V dopoldanskih urah sva iskala številke avtobusov in minibusov, ki so naju prevažali iz enega konca mesta na drugega, od ene ambasade do druge. Prvič sva obiskala zdravstveno ustanovo, saj je Tadeja izčrpanost za nekaj dni položila v posteljo. Sama sem med tem obiskala zastopnika za prodajo smuči slovenskega proizvajalca.


Elanove smucke v Kirgiziji-se caka Mishino sliko nove kolekcije Elanovih smuck v njegovi novi trgovini


V tistih dneh je ravno zaključeval z deli v novi trgovini, kjer se bodo poleg smuči prodajali tudi smučarski čevlji, prav tako slovenskega proizvajalca.


Alpina 'pancarji'


Misha, lastnik trgovine, vrhunski alpinist in heli skiing vodic, nama je ponudil, da nama razkaže lepote Kirgizije in dogovorili smo se, da se odpravimo proti dolini Susamyr, kjer bova midva lahko letela, on pa bo užival v lepotah narave.


Sasa in Misha


Polet nad dolino je bil prekrasen, vendar pogoji zaradi močnejšega vetra niso bili najbolj primerni za daljše razdalje. Sončen dan na višini več kot 3000m, no, Tadej je letel se višje na višini cca. 4000m in svež zrak, sta nas kar nekoliko utrudila.


Tadej nad Susamyrskimi gorami


Kirgizijski okrogli kruh, bele žogice oz. sir, ki ga domačini prodajajo ob cesti ter sadje so se nam pošteno prilegli po poti nazaj proti glavnemu mestu Bishkeku.


Zenica prodaja domace izdelke popotnikom ob cesti


Vmes smo naleteli na dve radarski kontroli – prekoračitev za najmanj 30 km/h... midva sva se držala za glavo, ker veva, kako stroge so kazni pri nas, v Kirgiziji pa... Misha je ze vnaprej pripravil cca. 3-5 Eurov, spregovoril par besed s policisti in že smo hiteli novemu radarju naproti. Kirgizija se povsem razlikuje od Kazahstana. Ljudje so topli in prijazni.


Na vecerji pri druzini v Bishkeku


Vsi govorijo ruski in kirgizijski jezik, mladi v večini govorijo se angleško in si želijo pogovorov s tujci. Gostišče na obrobju mesta, kjer sva bivala je bilo hkrati tudi stanovanje starejše zenske in vsi gostje, ki jih sicer v septembru ni bilo več veliko, smo se počutili kot doma. Življenje prebivalcev Kirgizije sicer poteka umirjeno, vendar je čutiti brezposelnost, pomanjkanje osnovnih življenjskih potrebščin nižjega razreda in premoženje tistih z velikimi avtomobili.


Mestni Osh bazar


Center mesta Bishkek se mi je zdel preprosto urejen, podeželje pa itak nikoli ne more skriti svojih čarov. Zelena pokrajina, hribi ponekod prekriti s svežim snegom, jezera, obilo okusnega sadja in zelenjave, žitna polja z zlatimi balami,...


Podezelje - susenje 'drv'


Po uspešnih procedurah na ambasadah se nama je prileglo dvodnevno lenarjenje ob jezeru Issykul.


Lenarjenje ob Issykulu


Gostišča so večinoma odprta v sezoni od maja do septembra, sem prihajajo večinoma vsi domači turisti in nekaj tujih, v zimskih mesecih pa je v tem predelu precej mrzlo, a jezero nikoli ne zamrzne.

Kirgizija nama je potrdila vize za nadaljevanje poti in nama dala novih moči za nove dogodivščine, ki naju čakajo na poti AsiaTmin.

Sasa in Tadej



Ni komentarjev:

Objavite komentar