13. mar. 2011

Praznik Baba Ghundi v dolini Chipursan

Dolina Chipursan lezi v regiji Hunza, na najbolj severo-zahodnem delu Pakistana in meji na Kitajsko in Afganistan. Cesta levo od Sosta vijuga proti dolini.


Prikaži večji zemljevid

Po celodnevni voznji cez Khunjerab pelaz, sva v Sostu hotela prenociti, se prej pa se pozanimati za prevoz naprej proti Gilgitu naslednji dan... no, pa so naju napotili v to pravljicno dolino, natancneje v kraj Ispenj... preko take ceste...

...na praznovanje lokalnega praznika.

Praznik je namenjen turistom in v tem casu nas je bilo vsega skupaj 10 v tej dolini.

Prizorisce, ob in na katerem so se odvijale aktivnosti... glasba, ples, polo, borba za zivali,... vse seveda pod strogim nadzorom.


Bolj star, bolj nor in najbolj izkusen. Leta niso ovira, zelo malo je bilo mladih, ki so sodelovali v igrah s konji.

Polo... gibcni jezdeci in se bolj gibcni in hitri konji.Originalni pakistanski veljaki.

Castni gostje ob rdeci preprogi, vsi grozno prijazni in prijetni. Zvedoglavim turisom so hoteli celo odstopiti svoja castna sedisca.

No, tale nasmesek je bil namenjen zenski polovici, ker... sva imela enaka fotoaparata, ahmmmm...


Ta dva fanta sta se hotela v boju za mir Pakistana podati na pes-pot od Khunjerab prelaza na severu, do glavnega mesta, Karacija na jugu. Tudi midva sva hotela prispevati k uveljavitvi miru z nekaj prehojenimi kilometri. No, fanta sta bila delezna nekaj pozornosti na festivalu in najinega obcudovanja. A ostalo je pri besedah, dejanja je zasul sneg na startu, na Khunjerabu. Kot sva pozneje izvedela, se podobnih borcev za mir v Pakistanu ne manjka.

Ampak midva sva v dolini... popolnoma naju je prevzela in pozabila sva, da se le nekaj km stran dogajajo...


Se nadaljuje...
Ni komentarjev:

Objava komentarja